Vivaqua moet 50 miljoen euro terugbetalen die ze volgens de PVDA onrechtmatig heeft verkregen
16 oktober 2023
Uit een studie van het “Institut de gestion de l'environnement et d'aménagement du territoire” (Igeat) blijkt dat de verhoging van de waterprijs door Vivaqua vorig jaar buiten het Europese wettelijke kader is genomen. Vivaqua stak 50 miljoen euro in eigen zak, ten koste van de consument. De PVDA eist dat al de huishoudens worden terugbetaald en dat de prijsverhoging van vorig jaar wordt geschrapt.
Bruno Bauwens, PVDA-parlementslid in het Brussels parlement, is verontwaardigd over het feit dat de waterprijs in een paar jaar tijd verschillende keren is gestegen. "De Igeat-studie bevestigt dat Vivaqua de Brusselse consumenten te veel heeft aangerekend voor water. In totaal heeft Vivaqua voor 51,4 miljoen euro te veel gefactureerd, wat neerkomt op ongeveer 90 euro te veel per jaar per huishouden", aldus het linkse parlementslid. Hij vervolgt: "De studie zegt dat Vivaqua en Brugel de Brusselaars hebben laten betalen voor regenwaterzuivering en dat de laatste prijsverhoging daarom niet strookt met de principes van het Europees Hof van Justitie en het principe dat de vervuiler betaalt.” Het linkse parlementslid besluit: "De prijsverhoging van Vivaqua was dus illegaal. Ze moet worden geschrapt en de gezinnen moeten worden terugbetaald.”
In Brussel gaat Vivaqua, samen met de regering, opnieuw het geld zoeken bij de mensen. "In België heeft één persoon op twee het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en in Brussel heeft 20% van de gezinnen moeite om de waterfactuur te betalen. Toegang tot drinkwater is een fundamenteel recht, vastgelegd door de Verenigde Naties", vervolgt PVDA-parlementslid Bruno Bauwens, "Vandaag bepalen Vivaqua en Brugel de prijs van het water en heeft de overheid hier niets over te zeggen. Om een betaalbare prijs te garanderen, hebben we vorig jaar een ontwerpordonnantie ingediend die de bevoegdheid om de waterprijs vast te leggen bij de regering zou leggen in plaats van bij Brugel.”