Skip to content

Uithuiszettingen in Brussel: de PVDA-resolutie ter verlenging van het moratorium op uithuiszettingen wordt afgewezen

Uithuiszettingen in Brussel: de PVDA-resolutie ter verlenging van het moratorium op uithuiszettingen wordt afgewezen

Het moratorium op uithuiszettingen loopt op 15 januari alweer ten einde. Françoise De Smedt, PVDA-fractievoorzitster in het Brussels Parlement: "Het is niet te begrijpen dat men vanaf 15 januari begint met gezinnen uit hun huis te zetten. De omstandigheden op gebied van gezondheid en welzijn zijn ernstig te noemen. Bovendien zitten we in de winterperiode." Daarom had de PVDA een resolutie ingediend om het moratorium te verlengen tot de crisis achter de rug is. Dit is trouwens wat de sociale organisaties vragen. Donderdagnamiddag echter hebben de meerderheidspartijen PS, ECOLO en DEFI in de Commissie voor de Huisvesting van het Brussels Parlement de tekst van de PVDA weggestemd.

 

Françoise De Smedt, PVDA-fractievoorzitster in het Brussels Parlement: "Met de tweede golf had de regering beslist een nieuw moratorium in te voeren op uithuiszettingen. Dit moratorium loopt op 15 januari ten einde. Daarom hadden we een dringende resolutie ingediend om het moratorium op uithuiszettingen te verlengen en dit tot het einde van de gezondheidscrisis. Ik vind het zeer jammer dat de partijen van deze zogenaamde progressieve meerderheid ons verzoek weggestemd hebben."

De meerderheidspartijen gebruikten als argument dat het moratorium verlengd moet worden in overeenstemming met de beslissingen van het overlegcomité. Françoise De Smedt: "Vijf keer op rij werd het moratorium op het laatste ogenblik verlengd. We moeten ophouden te rotzooien met mensen en het moratorium voor eens en voor altijd verlengen. De huidige situatie schept onzekerheid bij iedereen. De crisis op gebied van gezondheid en welzijn heeft ons flink te pakken. Hierover is geen twijfel mogelijk. Binnen enkele maanden zal ze niet gedaan zijn. Het is tijd om aangepaste maatregelen te nemen, zoals die waarbij het over een lange periode verboden werd om water en energie af te sluiten."

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data