Skip to content

Stemming over economische zendingen naar Israël: "Een gemiste kans om Palestina te steunen, ondanks er toch wat beweegt."

Stemming over economische zendingen naar Israël:

Afgelopen vrijdag vond in de plenaire vergadering van het Brussels Parlement een beslissende stemming plaats over steun aan Palestina. De resolutie van de PVDA werd afgewezen. Daarin werd de regering o.a. verzocht "geen economische zendingen naar Israël meer te ondernemen zolang deze staat de VN-resoluties niet naleeft". De PVDA had diezelfde ochtend een bijeenkomst georganiseerd en burgers opgeroepen om hun volksvertegenwoordigers te interpelleren vóór de beslissende stemming in de plenaire vergadering van vrijdag. De linkse partij betreurt dat PS en Ecolo niet meer de daad bij het woord willen voegen, maar vindt wel dat er toch een en ander beweegt.

Luc Vancauwenberge, PVDA-afgevaardigde uit Brussel, zegt daarover: "Wij zijn teleurgesteld dat het Parlement deze kans heeft gemist om de eisen van het Palestijnse volk te steunen. Het ontbrak PS en Ecolo aan politieke moed. Hun woorden worden niet gevolgd door daden wanneer zij een concrete maatregel kunnen nemen. Voor ons zijn er duidelijke rode lijnen van het internationaal recht die Israël blijft overschrijden: kolonisatie, militaire bezetting, schendingen van VN-resoluties, apartheidspolitiek. Vandaag zien we deze apartheid met de covid-crisis: terwijl Israël kampioen is op het gebied van vaccinatie, hebben de Palestijnen die onder bezetting leven, hier geen toegang toe. De economische samenwerking met die staat stopzetten is de enige vreedzame oplossing geworden, alle andere wegen zijn al lang uitgeput. We hoopten op een beetje politieke moed".

Luc Vancauwenberge vertelt dat een en ander op het laatste moment nog is veranderd: "Verenigingen en burgers hebben de verkozenen geïnterpelleerd. We hadden deze morgen zelf een bijeenkomst georganiseerd voor het parlement. Veel verkozenen van wie de partijen in de commissie tegen hadden gestemd, hebben 's morgens het woord genomen tegen de resolutie. Maar bij de stemming hebben ze zich uiteindelijk onthouden. Dit zijn voornamelijk verkozenen van PS, sp.a en CDH. Dit is een historische strijd die links wereldwijd voert, en we zullen die niet loslaten".

 

Groen: voor de verwerping van de PVDA resolutie. Rood: tegen de verwerping van de PVDA resolutie. Lichtgrijs: onthouding. Zwart: afwezig.

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data