Skip to content

Staking bij Bpost : "Geen aanval op de week-endpremie !"

De werknemers van postsorteercentra legden in de nacht van woensdag op donderdag het werk neer. Ze staken omdat de directie van Bpost de premies voor het weekendwerk wil afschaffen. De PVDA heeft hen bezocht in Brussel X (Anderlecht).

We werknemers zien in het afschaffen van die weekendpremies een aanval op lonen en hun sociaal leven. “Tot vandaag was het zaterdagwerk op vrijwillige basis” legt een werknemer uit. “We werden 150% van het normale loon betaald. De post wil dat systeem afschaffen en van de zaterdag een dag maken zoals alle anderen. De weekends zijn een vast moment waarop je tot rust kan komen of met de je gezin kan doorbrengen. Ons verplichten om op zaterdag te komen werken, zonder extra vergoeding bovendien is zowel een ingreep op ons sociaal leven als op ons loon.”

Deze nieuwe maatregel schrijft zich in in de logica van rendabiliteit en flexibiliteit die de post hanteert sinds de liberalisering van de sector. “We betalen nu de prijs van liberalisering. Voor de directie is nooit genoeg. De werkdruk nam reeds enorm toe en directie blijft de druk maa opvoeren, we kunnen dat niet meer aan.” vervolgt die werknemer.

“Bpost is een bedrijf dat zeer rendabel is. In 2014 werd er 489 miljoen winst gemaakt, maar de werknemer zien daar niets van want dat gaat rechtstreeks naar de aandeelhouders. Wat vragen is helemaal niet zo overdreven, we willen gewoon correct vergoed worden voor het werk dat we leveren."

 

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data