Skip to content

PVDA wil de verdubbeling van de testcapaciteit in Brussel om het virus terug te dringen

PVDA wil de verdubbeling van de testcapaciteit in Brussel om het virus terug te dringen

De testcapaciteit in Brussel blijft beperkt in vergelijking met de besmettingsgraad (10%) en de noden. Sinds augustus horen we veel aankondigingen van minister Alain Maron over het openen van testcentra maar de zaken slepen aan en de roep om meer tests neemt toe.
Françoise De Smedt, Brussels PVDA-parlementslid is ongerust. “Het virus verspreidt zich sneller dan het ritme van de maatregelen van Brussels minister Maron en dat is geen goede zaak.”

 

Op 26 augustus liet de Brusselse minister van gezondheid verstaan drie nieuwe testcentra te openen en twee mobiele testteams het veld in te sturen. Meer dan een maand later is er nog steeds maar één testcentrum open. Tegelijkertijd sluiten er drie testcentra nu donderdag, 1 oktober. “Uiteindelijk zal het aantal tests tijdelijk dalen, net nu het aantal positieve gevallen stijgt. Schat de Brusselse minister eigenlijk de ernst van de situatie juist in?” vraagt De Smedt zich af. Een ander gevolg van het gebrek aan testcentra is de druk die wordt gelegd op de artsen van de eerste lijn.

Experten zijn het erover eens dat testcapaciteit dringend moet verhogen in Brussel. Eigenlijk zou het aantal tests moeten stijgen naar 8000 per dag om een juiste inschatting van de verspreiding van het virus te verkrijgen. Enkel zo kan men het aantal zieke mensen en asymptomatische personen vinden. Het is net die laatste groep die anderen dreigen te besmetten zonder het te beseffen. Een belangrijk element om de circulatie van het virus te verminderen.

Françoise De Smedt dringt er op aan dat “we die 8000 tests per dag nu nodig hebben en niet binnen een week of binnen een maand. In een groeiend aantal scholen zijn er hele klassen die in quarantaine gaan, kinderen die éénieder moeten getest worden. Ook daar valt de last terug op de huisartsen en dat is onhoudbaar. Waarom blijft de situatie in Brussel aanslepen wanneer Antwerpen al een enorm testcentrum in juli opende?”

15 september beloofde Brussels minister van gezondheid om 4 testdorpen te openen (Etterbeek, zone Zuid, zone Noord en zone Oost). Françoise De Smedt:“Ik kan niet begrijpen dat gezien de situatie Alain Maron oproept om niet ‘overhaast’ te werk te gaan. Net wanneer de huisartsen vorige week lieten weten dat ze niet meer kunnen volgen en het aantal besmettingen blijft stijgen. Vorige week liet hij ook weten dat het testcentrum aan Brussel Zuid uiteindelijk niet zal doorgaan. Onbegrijpelijk.”

Op 21 september is er uiteindelijk één testcentrum opengegaan en operationeel, maar tegelijkertijd sluiten het testcentrum van Sint-Joost, samen met de drive-in van Anderlecht en de walk-on van Vorst. De Smedt vraagt zich dan ook af waarom het centrum in Sint-Joost werd gesloten. Het was een klein wijkcentrum dat 2300 tests afnam in 1 maand tijd dankzij een samenwerking tussen de gemeente en het Rode Kruis. Maar zonder de hulp van de GGC kunnen ze niet verder werken.

Op 22 september laat Alain Maron weten in de plenaire zitting dat de opening van het testcentrum in Schaarbeek op de goede weg is. Nochtans lieten de artsen van FAMGN, het Rode Kruis en de administratie van de GGC weten dat het centrum niet conform was.

Op 27 september opent er dan toch een ander lokaal in de Ooststraat en Cécile Jodogne kondigt in de pers aan dat het centrum 10 dagen later opengaat dan voorzien. Ter plaatse blijkt enkel het lokaal ter beschikking te staan, al de rest is een werf. De GGC legt de bal opnieuw in het kamp van de gemeente Schaarbeek.

Françoise De Smedt vervolgt: "Deze herhaalde vertragingen en opeenvolgende kleine blunders zoals Alain Maron ze noemt, tonen aan hoe weinig de minister zich bekommert om de eerste lijn. Het is verontrustend om een minister openlijk kritiek te horen uiten op de aanbevelingen van de deskundigen als hij in de plenaire vergadering zegt: Ik hoor veel mensen vragen om testen, maar het is duidelijk dat die zonder quarantaine geen nut hebben. Je komt terug van een hoog risicogebied, je zet jezelf in quarantaine. Dat is de regel! [...] Screening is geen wondermiddel

Hij vergeet dat niet alleen mensen die thuiskomen uit risicogebieden getest moeten worden. De herhaalde beslissingen van de PSE (Promotie van de Gezondheid op School) om de klassen te sluiten en alle leerlingen in een klas te laten testen na twee positieve gevallen is daar het bewijs van. Het is onverantwoord, zegt de volksvertegenwoordigster: "Elke ouder moet zich behelpen in de Brusselse kakofonie, terwijl de door Alain Maron beloofde mobiele teams het daglicht nog moeten zien. Door zijn engagementen uit te stellen, laat de Brusselse minister de verspreiding van het virus op zijn beloop, en helaas gaat dat sneller dan het politieke optreden van de Brusselse regering. "

"De PVDA dringt er bij de Brusselse minister op aan om de deadlines voor de vier testdorpen te respecteren en de oprichting van lokale centra met voldoende personeel te ondersteunen, zodat deze niet opnieuw in de frontlinie terechtkomen. Lokale centra maken het ook makkelijker voor patiënten om zich te laten testen in hun eigen buurt. ", concludeert de linkse verkozene.

Om de alarmbel te luiden, organiseert de PVDA morgen om 13.00 uur een symbolische testing voor het Brusselse parlement om te laten zien onder welke omstandigheden veel artsen moeten werken. Deze actie zal worden gevolgd door een interpellatie van Françoise De Smedt aan het adres van de minister van Volksgezondheid.