Skip to content

PVDA verzamelt computers voor kansarme jongeren

PVDA verzamelt computers voor kansarme jongeren

De ongelijkheden in ons onderwijs zijn tijdens de crisis nog duidelijker geworden. “Ondanks de verspreiding van laptops door Vlaamse overheid en de VGC, ontvangen we nog steeds signalen dat er gezinnen zonder computer zitten.” zegt Jan Busselen, Brussels parlementslid voor PVDA.  Daarom verzamelt de linkse partij computers om ze uit te delen aan organisaties die werken met kansarme gezinnen.

Hoewel de overheid een inspanning heeft geleverd blijkt de digitale kloof toch te hebben toe geslaan gedurende de lockdown-periode. Sven Gatz schatte het percentage niet bereikte leerlingen op 5% in. “En van de bereikte leerlingen is er nog eens een deel dat er niet in slaagde om op regelmatige basis te werken aan de taken die werden gegeven via digitale schoolplatformen voor allerlei redenen. Deels ook door het gebrek aan computermateriaal.” volgens Busselen.

Leerkrachten zijn tijdens de lockdown actief op zoek gegaan naar leerlingen die niet werden bereikt door hen thuis op te zoeken of te bellen. “Via de online platformen lukte het niet, vaak omdat er gewoon geen laptop was.” volgens Busselen.

De Vlaamse overheid, VGC en de federatie Brussel-Wallonië beloofden samen 16000 computers te leveren. “Dat aantal geldt voor leerlingen in nood in heel het land. In Brussel groeit 1 op 3 kinderen in een gezin in armoede, dus moesten die computers allemaal hier geleverd worden, dan was dat nog te weinig." volgens Busselen.

Om de digitale kloof te helpen dichten start PVDA Onderwijs een campagne om laptops en tabletten te verzamelen. “Samen met een team van leden en vrijwilligers zijn we een campagne gestart om zoveel mogelijk computers en tablets te verzamelen voor jongeren. De reacties zijn zeer positief. In minder dan een week tijd hebben we al meer dan 20 computers opgehaald.” Drie vrijwilligers zorgen ervoor dat de computers worden geformatteerd, daarna worden de computer geschonken aan organisaties die werken met gezinnen in armoede.

 

 

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data