De ongelijkheden in ons onderwijs, die nu al zeer groot zijn, zijn door de crisis nog erger geworden. Dit is onder andere te wijten aan het gebrek aan computerapparatuur en internettoegang voor sommige jongeren. Om daaraan te verhelpen verzamelt de PVDA Onderwijs Brussel computers en tablets om ze aan jongeren die ze nodig hebben te geven.
Terwijl de FAPEO (Fédération des Associations de Parents de l'Enseignement Officiel - Federatie van Ouderverengigingen van het Officieel Onderwijs) schat dat 56 % van de leerlingen van het secundair onderwijs niet over een personal computer beschikt, heeft de Federatie Wallonië-Brussel zich ertoe verbonden 4.000 laptops aan de leerlingen ter beschikking te stellen. "Dat is ruim ontoereikend", betreurt Elisa Groppi, lid van het Brussels Parlement en van het parlement van de Federatie Wallonië-Brussel. Hoe zit het met de andere 200.000 Franstalige studenten?
"We krijgen heel veel signalen vanop het terrein," zegt het parlementslid. Zoals die lerares die haar studenten moest bellen en bij hen thuis moest langsgaan omdat ze geen toegang hadden tot het online platform en daardoor hun opdrachten niet konden uitvoeren".
De leraars van de PVDA willen helpen de digitale kloof te overbruggen. Elisa Groppi: "Samen met een team van leden en sympathisanten zijn we een campagne gestart om zoveel mogelijk computers en tablets te verzamelen voor jongeren. En de reacties zijn zeer positief. In minder dan een week tijd hebben we al meer dan 20 toezeggingen voor computers, drie vrijwilligers om ze gebruiksklaar te maken en verschillende financiële giften." Met die giften koopt de PVDA batterijen voor computers die nog werken maar waarvan de batterij al versleten is.
"De PVDA zal deze computers bij het begin van het schooljaar in september aan organisaties schenken die voor kinderen en jongeren in moeilijkheden zorgen", besluit Elisa Groppi.