Skip to content

PVDA roept Brusselse meerderheidspartijen op om de hervorming van de afvalophaling stil te leggen

PVDA roept Brusselse meerderheidspartijen op om de hervorming van de afvalophaling stil te leggen

Met nog twee dagen te gaan voor de hervorming van de vuilnisophaling raakt minister Alain Maron (Ecolo) steeds meer geïsoleerd.

Bruno Bauwens, PVDA-parlementslid in Brussel, protesteert tegen de hervorming van de vuilnisophaling, die de oranje zak invoert en beperkt tot één wekelijkse ophaling in heel Brussel en die de ophaling van witte zakken in minstens 10 gemeenten afschaft. "Er heerst overal woede. De vakbond ACV protesteert en hekelt het risico op grote verstoringen en een rampzalig beeld van het afvalbeheer in de hoofdstad." De linkse partij is bezorgd over de werklast van de vuilnismannen die 30% meer gewicht zullen moeten dragen bij de één wekelijkse ophaling. Het linkse parlementslid vervolgt: "Steeds meer mensen vragen zich af hoe ze de oranje en witte zakken zeven dagen binnen kunnen houden. We kunnen nu al met zekerheid voorspellen dat het sluikstorten zal toenemen én dat de stad nog vuiler zal zijn dan ze nu al is.”

"We zien dat Ecolo-minister Alain Maron steeds meer geïsoleerd raakt", zegt Bruno Bauwens, "PS- en Défi-burgemeesters hebben zich tegen zijn hervorming uitgesproken. De PS en de Défi zitten in de Brusselse regering, dus ik vraag hen om consequent te zijn en deze hervorming onmiddellijk stop te zetten. Anders is dit alleen maar gepraat in een periode vóór de verkiezingen.”

Bruno Bauwens besluit: "De PVDA stelt oplossingen voor om een schone stad te krijgen. Naast het behoud van de twee wekelijkse ophalingen willen we een concreet en ambitieus plan voor ondergrondse containers in de stad. Zoals in Amsterdam of Barcelona, waar bewoners hun gesorteerde afval kunnen deponeren in ondergrondse containers die ze in elke wijk in de buurt vinden. Zo is er ook geen risico op een verkeerde dag.

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data