Privileges voor de Brusselse regering: PVDA eist onmiddellijke afschaffing van vergoedingen voor huisvesting en huishoudhulp

Privileges voor de Brusselse regering: PVDA eist onmiddellijke afschaffing van vergoedingen voor huisvesting en huishoudhulp

1 januari 1970

De PVDA vraagt de onmiddellijke afschaffing van de vergoeding voor huisvestingskosten (400 euro per maand) en die voor huishoudhulp (1.250 euro per maand) die toegekend worden aan leden van de Brusselse regering. Deze privileges zijn choquerend, onfatsoenlijk en sociaal totaal onaanvaardbaar.

"Deze ministers, die al jaren weigeren om de huurprijzen voor de bevolking te reguleren, kunnen zelf tot 1.650 euro per maand opstrijken om zich in Brussel te huisvesten. Dat is ronduit schandalig," stelt Françoise De Smedt, PVDA-fractieleider in het Brussels Parlement.

De volksvertegenwoordiger nam op donderdag 12 juni het woord in het parlement en ondervroeg minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) over het bestaan van deze privileges. Die ontweek de vraag door te verwijzen naar de minister-president. Nog geen 24 uur later onthult de pers dat de vergoedingen effectief bestaan.

"In Brussel komt de helft van de bevolking in aanmerking voor een sociale woning. 60.000 gezinnen staan op de wachtlijst, sommigen al tien jaar. Gezinnen betalen steeds meer voor hun huur. En ondertussen krijgen regeringsleden 400 euro per maand om hun woning te betalen. Dat is het dubbele van wat sommige Brusselse gezinnen als huurtoelage kunnen krijgen. En dan verdienen ministers meer dan 10.000 euro per maand. Hoe schaamteloos is dat? En dan nog eens 1.250 euro voor een huishoudhulp?"

De PVDA had het bestaan van dergelijke privileges eerder al aangekaart op Vlaams en federaal niveau. "Wat onaanvaardbaar is in de Kamer, kan in Brussel zeker niet worden toegestaan. We zullen ook in het Brussels Parlement een resolutie indienen om de onmiddellijke afschaffing te vragen van deze woon- en huishoudvergoedingen, én volledige transparantie te eisen over alle voordelen in natura waar ministers van genieten," vervolgt Françoise De Smedt.

"De bevolking wordt gevraagd de broeksriem aan te halen, maar voor ministers blijven de privileges intact. Dat is gewoonweg onhoudbaar," besluit ze.