Skip to content

Parlementair medewerkers voor oud-ministers: PVDA-voorstel om voorkeursbehandeling te beëindigen wordt verworpen

Parlementair medewerkers voor oud-ministers: PVDA-voorstel om voorkeursbehandeling te beëindigen wordt verworpen

In Brussel kunnen voormalige ministers in de volgende zittingsperiode rekenen op twee voltijdse medewerkers. Maandag werd in de parlementaire commissie van Brussel gestemd over de verlaging van het aan parlementair medewerkers die ter beschikking worden gesteld van voormalige ministers. PVDA stelde voor om deze regeling af te schaffen via een wijziging van de tekst. Alle aanwezige partijen (waaronder NVA) stemden tegen het voorstel. In de plaats heeft de meerderheid PS-Ecolo-Défi-Vooruit-VLD-Groen ervoor gekozen om een "werkgroep" te vragen samen met andere beleidsniveaus. Voor PVDA Luc Vancauwenberge is het "een systeem van privileges dat moet worden afgeschaft". Volgens de PVDA zouden de middelen van de staycation-plannen van de regering worden verdubbeld mocht men het daarin steken in plaats van in een gepriviligeerd systeem voor oud-ministers.

Luc Vancauwenberge, PVDA-verkozene in het Brusselse parlement, legt uit: "Zes ministers van de vorige legislatuur kunnen momenteel rekenen op twaalf voltijdsequivalenten die door de gemeenschap worden betaald. Voor welke taken? Kinderen naar school brengen en schoonmaken? Op dit moment wordt er niet gedefinieerd of gecontroleerd wat voor werk deze mensen uitvoeren. Daarnaast zijn er de assistenten van voormalige ministers die nog steeds parlementslid zijn. Naar onze mening is deze regeling niet te verantwoorden. Waarom zou een voormalig minister gedurende vijf jaar twee voltijdequivalenten ontvangen voor taken die niet zijn omschreven of gecontroleerd? Dit zijn totaal ongerechtvaardigde privileges die moeten worden afgeschaft." 

Luc Vancauwenberge, die een amendement indiende voor de afschaffing van deze regeling, betreurt dat de andere partijen tegen hebben gestemd: "Partijen, zoals PS, Ecolo, Défi, MR en ook de NVA stemden tegen ons amendement om dit systeem af te schaffen. Dat terwijl men al jaren vraagt aan de gewone mens om de broekriem aan te spannen.  Dit soort privileges  is de reden waarom mensen zich afkeren van de traditionele partijen. Ontslagvergoedingen van 9.000 euro per maand voor voormalige parlementsleden, luxe auto's voor ministers zoals we zagen in de Vlaamse regering, enz. Het is duidelijk dat de PS-Ecolo-Défi meerderheid het niet over een andere boeg gooit en dezelfde oude wijn schenkt in nieuwe zakken. 

Voor PVDA zou dit bedrag het budget van het vakantieplan van de regering hebben kunnen verdubbelen. Luc Vancauwenberge: "In deze coronacrisis, waar veel mensen het heel moeilijk hebben. Waar jongeren schreeuwen om hulp, hadden we dit geld kunnen gebruiken om verenigingen te helpen hun staycation-projecten voor de zomer te ontwikkelen. De regering heeft slechts 680.000 euro vrijgemaakt voor haar beroemde vakantieplan. Met de kosten van slechts één jaar van dit systeem van medewerkers voor voormalige ministers zouden we de middelen voor staycation dus kunnen verdubbelen om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de sector en de bevolking".

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data