Skip to content

Le Space moet blijven!

Le Space moet blijven!

Het cultuurhuis Le Space, op de hoek van de Sleutelstraat en de Dansaertstraat, werd gedwongen om deuren dicht te doen. De huisbaas heeft andere plannen voor het pand, dat gerund wordt door modeontwerpster en schrijfster Rachida Aziz. Jan Busselen, PVDA-verkozene in de raad van de VGC, vraagt extra inspanning van het VGC-college, meer bepaald aan Pascal Smet, collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra, om Le Space te ondersteunen.

Le Space is een onafhankelijk artistiek centrum dat een platform biedt aan projecten rond solidaire gemeenschapswerking, duurzaamheid en sociale vernieuwing. In vijf jaar tijd wist Le Space uit te groeien tot een begrip in de Brusselse culturele scene. Met uiterst beperkte middelen werden er zo’n 60 culturele evenementen per jaar georganiseerd.  Wie er kwam, kon er kunstenaars zien uit de underground scene, vernieuwend, kritisch, activistisch. 

Er passeerden vele namen, zoals Shadia Mansour, La Caution, Akua Naru of Alok Vaid-Menon. Naast een podium voor een divers circuit aan schrijvers, dichters, muzikanten en activisten was Le Space steeds een open huis voor beginnende kunstenaars. Veel kleine culturele of sociale organisaties waren er kind aan huis. 

Voor de werking en het voortbestaan van Le Space is het verlies van hun ruimte problematisch. De nieuwe eigenaar van het pand heeft geen oog voor de meerwaarde die Le Space biedt aan de stad. Het cultuurhuis communiceert steevast in drie talen, Nederlands, Frans en Engels. De werking was een brug tussen mensen uit verschillende mensen in de wijk. Dit soort initiatieven zorgen voor een labofunctie en een zone waar de diversiteit en de culturele rijkdom in Brussel een noodzakelijke plaats krijgen.

Daarom vragen we met PVDA dat het VGC college de nodige stappen onderneemt om Le Space te ondersteunen in zijn voortbestaan. Le Space kan rekenen op 12.000 euro subsidies van de VGC, net niet de helft van de huur- en werkingskosten. De andere helft moet elke maand geput worden uit inkomsten van de bar, de verhuur en bijdragen van sympathisanten. Le Space heeft geen betaalde medewerkers maar draait op de inzet van vrijwilligers. Extra financiering voor de kunstplek zou een peulschil zijn in de begroting van de VGC, maar crëeert een meerwaarde die onbetaalbaar is.

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data