Skip to content

In tegenstelling tot zijn eerdere verklaringen, gaat minister Alain Maron (Ecolo) de afvalophaling van de witte zak verminderen in 15 van de 19 Brusselse gemeenten.

In tegenstelling tot zijn eerdere verklaringen, gaat minister Alain Maron (Ecolo) de afvalophaling van de witte zak verminderen in 15 van de 19 Brusselse gemeenten.

Geconfronteerd met tegenstand na de aankondiging van het afschaffen van een wekelijkse ophaalronde van de witte vuilniszakken, had minister Alain Maron (Ecolo) beloofd dat hij in de dichtstbevolkte gemeenten tot minstens 2024 twee witte vuilniszakken zou behouden, en dat 9 van de 19 gemeenten gespaard zouden blijven. Twee weken voor de lancering van de hervorming verwijt de PTB de minister te hebben gelogen: de afschaffing van een ophaling staat wel degelijk op het menu in Schaarbeek, Molenbeek, Vorst, Elsene en Etterbeek.

PVDA volksvertegenwoordiger Bruno Bauwens is onthutst: "Maandenlang heeft minister Maron (Ecolo) ons beloofd dat 9 van de 19 gemeenten 2 rondes met witte zakken zouden houden. En hij vervolgt: "Maar vandaag constateren we dat de minister niet de hele waarheid heeft verteld: in totaal 15 gemeenten worden al getroffen door een vermindering van ophaling van de witte zak". Voor de PVDA bewijst dit de echte plannen van de minister: "De minister wil zo snel mogelijk de inzameling van witte zakken in alle 19 gemeenten verminderen", zegt Bruno Bauwens.

Voor PVDA volksvertegenwoordiger Bruno Bauwens zal de beslissing om de inzameling van witte zakken af te schaffen de stad vuiler maken: "Veel mensen die in een klein appartement wonen, zonder balkon of koer, kunnen hun afval niet een hele week binnen houden. Veel mensen zullen liever een boete riskeren dan een stinkende keuken te hebben en het sluikstorten zal zeker toenemen. In de dichtbevolkte gemeenten van Brussel zijn veel mensen bang voor de gevolgen van de afvalhervorming van de groene minister Maron: "Er waren zoveel protesten dat Alain Maron moest terugkrabbelen en beloven de inzameling van witte zakken in deze gemeenten niet af te schaffen voor 2024". Een belofte waar de Ecolo-minister op terugkwam: "Twee weken voor de start van de hervorming constateren we dat 15 van de 19 gemeenten zullen worden getroffen, 5 méér dan wat de minister ons beloofde”.

Concreet zullen de bijkomende gemeenten op een deel van hun grondgebied de inzameling van witte zakken verliezen: Molenbeek, Etterbeek, Schaarbeek, Elsene en Vorst.

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data