Skip to content

Hervorming dienstencheques: de PVDA roept minister Clerfayt op wakker te worden

Hervorming dienstencheques: de PVDA roept minister Clerfayt op wakker te worden

Vakbonden in de dienstenchequesector demonstreerden maandag voor het kantoor van de Brusselse minister van Werkgelegenheid Bernard Clerfayt. PVDA-parlementslid Francis Dagrin staat volledig achter hun eisen en roept op om deze op te nemen in de huidige hervorming. De PVDA zal hiertoe een resolutie indienen in het Brussels Parlement.

Francis Dagrin, PVDA-parlementslid in Brussel, sloot zich aan bij de eisen van de dienstenchequewerksters die maandagochtend demonstreerden voor het kantoor van de minister van Werkgelegenheid: "De PVDA steunt de eis van de werknemers om vooraf bij klanten thuis te komen om de risico's, de beschikbare producten en de aanwezigheid van ergonomische gebruiksmaterialen in huis te analyseren. Wanneer een klant afwezig is en er geen vervanger is, is het onaanvaardbaar dat de uren niet worden uitbetaald. We eisen ook dat elke verhoging van de prijzen van de dienstencheques rechtstreeks in de zakken van deze werknemers terechtkomt. En dit moet gebeuren zonder extra werkdruk te creëren!”

Het linkse parlementslid eist dat er rekening wordt gehouden met de zeer zware aard van het werk met de dienstencheques: "We moeten absoluut de werkuren verminderen en anciënniteitsverlof toekennen. We moeten er ook voor zorgen dat alleen niet-schadelijke schoonmaakproducten worden toegestaan, om hun gezondheid te beschermen. En jaarlijkse medische controles moeten verplicht worden. De gezondheid van deze werknemers moet centraal staan.”

Francis Dagrin vervolgt: "De hervorming van minister Clerfayt komt niet van de grond en wordt steeds vager. Er moeten dringend voorwaarden komen die de toekenning van 70 procent subsidies afhankelijk maken van de eerbiediging van het welzijn van de werknemers in de sector en hun legitieme eisen. De hervorming moet voorzien in het intrekken van goedkeuringen en een einde maken aan het misbruik van bepaalde bedrijven die zoveel winst maken dat ze zichzelf dividenden uitkeren. Het hoofd van een bedrijf dat met dienstencheques werkt heeft zich zelfs een Maserati aangeschaft, terwijl deze werknemers met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen? Dit is onaanvaardbaar... Deze publieke middelen zouden moeten worden gebruikt om de lonen en arbeidsomstandigheden van de 25.000 huishoudhulpen in Brussel te verbeteren.” Hij besluit: "We gaan minister Clerfayt in het Brussels Parlement vragen stellen over de eisen van de werknemers in deze sector, en de PVDA zal zeer binnenkort een voorstel van resolutie indienen om hen te steunen.”