Skip to content

Gesjoemel met EPB-certificaten: de PVDA roept op tot overheidscontrole van de sector in Brussel

Gesjoemel met EPB-certificaten: de PVDA roept op tot overheidscontrole van de sector in Brussel

Enkele maanden na de onthullingen door de RTBF, heeft het VRT-programma Factcheckers ook frauduleuze praktijken met EPB-certificaten aan het licht gebracht. PVDA-parlementslid Bruno Bauwens roept de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron op om de toekenning van EPB-certificaten in Brussel te herzien en uit handen te nemen van de privésector om de betrouwbaarheid van de certificaten beter te garanderen.

EPB-certificaten zijn de hoeksteen voor het beoordelen van de energieprestatie van gebouwen, en bepalen de renovatieverplichtingen voor de eigenaars. Vergeet niet dat elke woning in Brussel tegen 2025 een EPB-certificaat moet hebben, anders riskeert u een boete. De voorbeelden van oplichting en manipulatie die aan het licht werden gebracht door het VRT-programma Factcheckers, zijn niet alleen alarmerend maar roepen ook vragen op over het beoordelingsproces zelf.

In Brussel kan een huiseigenaar verschillende certificateurs inschakelen en daarna het resultaat kiezen dat hem het beste past. "Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn," zegt Bruno Bauwens. "De getuigenissen tonen aan dat de druk op certificateurs groot kan zijn. We hoorden een certificateur getuigen dat ze al verschillende keren een envelop met geld aangeboden had gekregen om een beter cijfer te krijgen. Het linkse parlementslid vervolgde: "certificateurs die voor een groot bedrijf werken, hebben vaak te maken met een hels tempo, waardoor het moeilijk is om grondig werk te verrichten. Gezien wat er voor grote multi-eigenaren op het spel staat, is de druk op de certificateurs soms erg groot, omdat de huurprijzen en investeringen voor renovatie ervan afhangen".

Het parlementslid besluit: "Het systeem en de druk op de certificateurs laat de deur te wijd open voor fraude en corruptie. We gaan hierover vragen stellen aan minister Alain Maron en hem vragen om het aantal inspecteurs in Brussel, die nodig zijn om fraude op te sporen en uit te roeien, aanzienlijk te verhogen. We stellen voor om over te stappen naar een gewestelijke overheidsinstantie voor het uitreiken van EPB-certificaten", zegt Bruno Bauwens.