Skip to content

Françoise De Smedt en Soulaimane El Mokadem zullen de PTB-lijst voor het Brussels Gewest aanvoeren

Françoise De Smedt en Soulaimane El Mokadem zullen de PTB-lijst voor het Brussels Gewest aanvoeren

De PTB-PVDA heeft het duo bekend gemaakt dat de Franstalige regionale lijst zal trekken voor de verkiezingen in 2024. Met dit duo toont de linkse partij zowel continuïteit als een verjonging van het team. Youssef Handichi geeft de fakkel door aan Soulaimane El Mokadem, een 25-jarige uit de Marollen en voormalig voorzitter van de studentenkring Cercle étudiant arabo-européen aan de ULB.

Françoise De Smedt trekt opnieuw de regionale lijst van de PTB: "Ik zal de lijst aanvoeren om de continuïteit van de huidige legislatuur te verzekeren. We hebben duidelijk onze plaats veroverd in het Brusselse politieke landschap en hebben onze invloed laten gelden op heel wat dossiers. Onder andere door de druk van de PTB-PVDA kwam de huurbegrenzing voor het eerst op tafel. Hetzelfde geldt voor onze eis voor méér sociale woningen, een belangrijke hefboom om woningen uit handen te halen van grote vastgoedinvesteerders die enkel geïnteresseerd zijn in het maken van winst op de rug van huurders. De PTB-PVDA heeft de kilometerheffing tegengehouden tijdens deze legislatuur. We vechten al jaren voor gratis openbaar vervoer met de MIVB en zetten de PS zwaar onder druk, waardoor ze het bijna-gratis-abonnement voor jongeren en 65-plussers wel moesten invoeren. De volgende legislatuur willen we vérder gaan in deze dossiers: we willen een wet voor huurplaffonering om zo de huren te doen dalen, we willen echt gratis vervoer voor iedereen en we willen de kilometerheffing definitief begraven. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met het toekomstige team nog meer slagkracht zullen hebben om dit te bereiken."

De tweede op de lijst is Soulaimane El Mokadem, een jongeman uit de Marollen. "Ik ben een 25-jarige papa uit een Marokkaans arbeidersgezin in de Brusselse volkswijken. Ik heb altijd in een arbeidersmilieu geleefd en deze ervaring heeft een diepgaande invloed gehad op mijn keuze om de arbeidersklasse te dienen", zegt de jonge linkse militant, die nu in Laken woont. Soulaimane was voorzitter van de Cercle étudiant arabo-européen tijdens zijn studies aan de ULB.

Juist omdat hij wil opkomen voor de arbeidersklasse, voor de jongeren en tegen discriminatie, heeft Soulaiman zijn plaats gevonden binnen de PTB-PVDA. "Vandaag moeten jongeren ver buiten Brussel gaan om ergens te kunnen zwemmen in open lucht, terwijl Océade vroeger vlak naast onze deur lag. Er is ook nog steeds een gebrek aan democratische en betaalbare sportvoorzieningen en jeugdcentra. Wat de strijd tegen discriminatie betreft, lopen we niet voorop in het Brussels Gewest. Ik ben zelf meermaals het slachtoffer geweest van etnische profilering en racistische controles, al vanaf mijn dertien. Ik wil al deze gevechten aangaan met de PTB, maar ook met de burgermaatschappij. Daarom stel ik me kandidaat voor deze verkiezingen," besluit Soulaimane El Mokadem.

Youssef Handichi, huidig Brussels parlementslid voor de PTB-PVDA, heeft aangekondigd dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor een derde ambtstermijn. "Bij de PTB gaan we niet de politiek in om carrière te maken. Ik zit al 10 jaar in het parlement. Als arbeider parlementariër is het een zeer rijke ervaring geweest. Nu is het tijd om plaats te maken voor mijn jonge kameraad en weer aan het werk te gaan. Ik heb vertrouwen in het toekomstige team en ik ben ervan overtuigd dat Soulaimane de schouders zal hebben om de stem van arbeiders en jongeren te dragen". "Ik wil mijn kameraad Youssef echt bedanken voor het werk dat hij heeft verricht. Zijn ervaring en strijdlust bij het verdedigen van de belangen van de arbeiders zullen een onuitwisbare stempel drukken en een basis vormen voor het toekomstige team," besluit Françoise De Smedt.