Skip to content

Een overlevingsbegroting om een verkiezingsramp te voorkomen

Een overlevingsbegroting om een verkiezingsramp te voorkomen

"De door de Brusselse regering gepresenteerde begroting 2024 bevat geen greintje politieke ambitie. De meerderheid probeert de weinige projecten die ze nog heeft te behouden, zoals de tramlijn voor NOH en de voortzetting van de werken voor metrolijn 3", zegt Françoise De Smedt, PVDA-fractieleidster in Brussel.

"Achter de begroting voor 2024 gaat een heel plan schuil: de meerderheidspartijen weten maar al te goed dat de verkiezingen naderen en bereiden besparingen voor voor de toekomstige coalitie".
De fractieleidster betreurt de verhoging van de MIVB-tarieven: "Om pendelaars te overtuigen om het openbaar vervoer te nemen, hebben we daadkracht en een proactief beleid nodig. Dit betekent dat we de MIVB-tickets tegen democratische tarieven moeten blijven verkopen en op zijn minst prijsstijgingen moeten blokkeren. Elk jaar de tarieven indexeren is een maatregel tegen het milieu!"

Volgens de PVDA leiden de plannen van de regering het Gewest en de Brusselaars naar de afgrond. "Deze regering probeert de crisis te beheersen en de schade te beperken, in plaats van in te zetten op het vinden van echte oplossingen voor de problemen van de mensen. Met hun maatregelen creëren ze niets minder dan massale bestaansonzekerheid. We moeten afstappen van deze benadering. We betreuren het bijvoorbeeld dat deze regering de stedenbouwkundige lasten voor grote projectontwikkelaars niet aanzienlijk verhoogt om het aantal openbare voorzieningen te kunnen vergroten. We moeten ook de onroerende voorheffing hervormen en progressief maken, om de last voor kleine vastgoedeigenaars te verlichten en de bijdrage van grote verhuurders en bedrijven verhogen. Tegelijkertijd moeten we de huren dringend blokkeren, een maatregel die de overheid nul euro kost", vervolgt Françoise De Smedt. Tot slot dringt de PVDA aan op structurele herfinanciering voor de Gewesten en gemeenten, iets wat absoluut noodzakelijk is om het hoofd boven water te houden. "Vergeet niet: de partijen die in het Gewest aan de macht zijn, zijn dat ook in de federale regering".