"De waterprijs moet een politieke beslissing blijven": de PVDA verzet zich tegen deze asociale verhoging

3 maart 2020

L'Echo onthulde op 3 maart dat de prijs van het water in Brussel voor twee op de drie Brusselaars zou stijgen. Françoise De Smedt, fractieleidster van de PVDA in het Brussels Parlement, eist een spoeddebat in het Parlement: "Een echt schandaal! Voor veel gezinnen zal de rekening met 100 tot 125 euro per jaar stijgen. Deze verhoging moet dringend worden stopgezet. Deze verhoging bewijst eens te meer dat elke beslissing over de waterprijs politiek moet blijven, zoals de PVDA vraagt."

 

De linkse partij wijst erop dat de regering met de ordonnantie van 2019 elke formele bevoegdheid om dergelijke verhogingen af te schaffen heeft laten varen.
"Dat is ongezien. Daarom hebben we eind 2019 een voorstel van ordonnantie ingediend om beslissingen over waterprijzen weer bij de regering te leggen. Vandaag, maanden na de indiening van ons voorstel, is het nog steeds niet besproken in het parlement", bekritiseert de fractieleidster. "Wij eisen een spoeddebat in de Commissie voor Leefmilieu en in de plenaire vergadering, zodat het Parlement de kwestie van de toegang tot water, die een echte democratische kwestie is, in handen neemt. We kunnen deze vitale beslissingen niet overlaten aan Vivaqua of zelfs maar aan een organisatie als Brugel."

De linkse partij voorspelde deze waterprijsstijgingen al in 2019 tijdens de debatten over de nieuwe ordonnantie, waar de linkse partij zich tegen had verzet.
Françoise De Smedt: "Na de indexering, na het wegvallen van het voorkeurstarief voor gescheiden ouders, is dit weer een verhoging. Die laatste heeft betrekking op huurders die een gemeenschappelijke meter hebben, d.w.z. twee op drie Brusselaars. Zij zullen niet langer het progressieve tarief genieten maar zullen op het lineaire tarief overschakelen. Dat is het geval voor vele sociale huurders van de grote flatgebouwen.

De PVDA-fractieleidster veroordeelt deze nieuwe maatregel als asociaal.
"Dit is echt een asociale maatregel voor alle getroffen gezinnen, maar vooral voor de sociale huurders. Het gaat om toch al kwetsbare gezinnen, waarvan vele op het einde van de maand de rekeningen met moeite kunnen betalen. Deze verhoging bedraagt jaarlijks 25 euro per persoon bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 35 kubieke meter. Dit betekent dat een gezin op het einde van het jaar 100 tot 125 euro meer zal betalen. Deze maatregel zal die gezinnen echt pijn doen. In deze groep is er al sprake van wateronzekerheid, met jaarlijks duizenden afsluitingen. Als deze nieuwe verhoging niet wordt afgeschaft, zullen er nog meer mensen zonder water vallen."