Skip to content

De regering heeft geen enkel plan tegen armoede en negeert de sociale noodtoestand

Gisteren, aan de vooravond van deze internationale dag van de strijd tegen armoede, in een stad waar het gemiddeld inkomen met 20 % gedaald is in twee derde van de wijken, zijn de kamerleden van PVDA, Michael Verbauwhede en Claire Geraets, tussen gekomen om het gebrek aan wilskracht van de Brusselse regering in dit domein aan te kaarten.

"Wanneer we spreken over strijd tegen armoede en de sociale noodtoestand in Brussel is dit hetgeen waarover we spreken", stelt het jonge parlementslid. "We spreken over:

  • de 44.000 families die op de wachtlijst voor een sociale woning staan (en waarvan het aantal jaar na jaar toeneemt)
  • de 110.000 personen die op zoek zijn naar een baan in Brussel.
  • het derde van de Brusselse kinderen die opgroeien in een gezin die leeft onder de armoedegrens,
  • duizenden personen die uitgesloten worden van de werkloosheid op de 1ste januari 2015 ten gevolge van de hervormingen van de regering Di Rupo,
  • het dagelijkse file leed en over de vervuiling van onze stad, en de MIVB-tarieven die maar blijven verhogen.
  • of de duizenden Brusselaars die de discriminaties dagelijks beleven.

“Voor al deze families, voor al deze personen is er geen enkel perspectief in dit akkoord. Alsof deze sociale noodtoestand niet bestaat. Vaak is er geen lijn over terug te vinden. De Brusselse regering spreekt over “een tweede geboorte voor de regio”, maar we zien enkel dezelfde oude recepten. De recepten die reeds hebben bewezen dat ze niet functioneren en niet antwoorden aan de noden van de Brusselaars, die niet toelaten om de armoede tegen te gaan. In tegendeel, door steeds dezelfde recepten in praktijk te brengen verergeren we de situatie”.

Claire Geraerts, parlementslid en dokter van geneeskunde voor het volk, heeft herhaald dat de mobilisaties voor de strijd tegen armoede de afgelopen dagen in overvloed voorkomen in Brussel, Antwerpen, Namen en de andere steden van het land: "Ze tonen aan dat vandaag, méér nog dan gisteren, de sociale noodtoestand groter wordt".

En nochtans verduidelijkt het parlementslid: "Het Brussels hoofdstedelijk gewest is één van de rijkste regio’s van Europa. Ze is in de top 3 van de Europese regio’s met het grootste bruto binnenlands product (BBP) per inwoner. En in het algemeen in België, zien we dat de rijksten onder ons steeds meer rijkdom opstapelen. Enkel vorig jaar, waren er 12.000 extra miljonairs in België. Deze groei van de ongelijkheden is onaanvaardbaar. Dit moet veranderen. Vooral als we in beschouwing nemen dat prijs van de nieuwe F-35-toestellen die de federale regering wilt aankopen (meer dan 6 miljard euro) voldoende is om alle sociale uitkeringen boven de armoedegrens te trekken. Het is in het bijzonder hiervoor dat we een alternatief plan uitwerken, het Cactusplan (terug te vinden op www.pvda.be/cactusplan) en dat we oproepen tot mobilisatie met de verenigingen die strijden tegen armoede en met de vakbonden. Om te beginnen met de ProtestParade, de betoging die we zondag met de PVDA organiseren in de straten van Brussel".