Skip to content

De PVDA roept op tot een dringend moratorium op uithuiszettingen voor deze winter

De PVDA roept op tot een dringend moratorium op uithuiszettingen voor deze winter

Françoise De Smedt, PVDA-fractievoorzitster in het Brussels Parlement: "Het is ondenkbaar dat gezinnen midden in de winter op straat komen te staan. Met deze temperaturen zou niemand buiten moeten verblijven. Daarom vragen wij een noodmaatregel om uithuiszettingen voor deze winter tijdelijk te verbieden. In Wallonië is deze maatregel al van kracht, waarom niet in Brussel?

Steeds meer mensen komen in grote financiële moeilijkheden (door de explosie van de energie-, brandstof- en voedselprijzen, de indexering van de huren enz.) Françoise De Smedt, PVDA-fractievoorzitster in het Brussels Parlement: "Het risico bestaat dat gezinnen steeds vaker zullen moeten kiezen tussen hun verschillende rekeningen of hun huur betalen."

Ze vervolgt: "Op dit moment is 90% van de uitzettingen al het gevolg van huurachterstand. Er kunnen deze winter dus extra moeilijkheden worden verwacht en een hoger risico op nieuwe uitzettingen als de Brusselse regering niets doet om dit deze winter te voorkomen."

Bij onze Waalse buren geldt trouwens al een tijdelijk moratorium van 1 november 2022 tot 15 maart 2023. Voor de PVDA is er geen beletsel om dat ook in Brussel te doen.

Françoise De Smedt: "De Brusselse regering werkt momenteel aan een hervorming van de procedure voor uithuiszettingen en besliste om een algemeen wintermoratorium in te stellen voor alle woningen (openbare en particuliere) in het Brussels Gewest. Deze hervorming zal echter pas over enkele maanden worden doorgevoerd. Daarom dienen we een resolutie in tot het invoeren van een dringend tijdelijk wintermoratorium van 1 januari 2023 tot 31 maart 2023 om huurders te beschermen."

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data