Skip to content

De PVDA-fractie in het Brussels parlement bijna verdriedubbeld!

Zondag rolde er een rode golf van hoop door het land. Met een verzesvoudiging van PVDA-verkozenen in het federaal parlement, een doorbraak in het Vlaams parlement en een verdrievoudiging in het Brussels parlement stoot authentiek links door op alle niveaus.  Met bijna 5% aan Nederlandstalige kant en meer dan 13% aan Franstalige kant telt de PVDA-fractie in Brussel nu 11 verkozenen die er gedurende 5 jaar de linkse stem zullen vertegenwoordigen voor een solidaire en leefbare stad. Ontdek hieronder hun portret!

Françoise De Smedt is 44 jaar oud en fysicus van opleiding. Zij was jaren werkzaam als bediende in de zorg en nam de rol van regionaal parlementslid over van Michaël Verbauwhede in 2018. Ze zal de fractie leiden voor PVDA in het Brussels parlement. Over de diversiteit van haar team is ze heel enthousiast: “ Onder onze verkozenen zijn er zowel mensen uit de privé- als de openbare sector, syndicalisten, arbeiders en intellectuelen. Stuk voor stuk betrokken mensen die de dagdagelijkse realiteit van kennen omdat ze die ook dag in dag uit zelf ervaren. We zijn echt van plan om de komende vijf jaar de stem van de straat te laten horen in het Parlement.” Françoise liet zich opmerken door haar verbeten inzet voor lagere huurprijzen in Brussel

Ook Youssef Handichi, voormalig buschauffeur van de MIVB en vader van vier kinderen, begint aan zijn tweede ambtstermijn op de banken van de PVDA. Binnenkort zal hij niet langer de enige arbeider in het parlement zijn. “Met Francis Dagrin, arbeider bij AUDI Vorst, zal onze ploeg in het parlement meer een weerspiegeling zijn van de Brusselse realiteit. Na een carrière als productiearbeider en vakbondsman kent Francis de realiteit van de arbeidswereld goed. Hij is de geknipte persoon om onder andere onze eisen rond werkgelegenheid te vertolken." Youssef is als ex-buschauffeur begaan met mobiliteit en nog steeds zeer verbonden met zijn ex-collega's van MIVB. "Ik zal blijven vechten voor gratis en beter openbaar vervoer als oplossing voor de structurele mobiliteitsproblematiek.”

Wie zijn de 9 nieuwe PVDA-verkozenen in het Brusselse parlement?

Naast Francis Dagrin zullen nog 8 andere PVDA-leden hun intrede doen.                                                                                                                                                                                  

Stéphanie Koplowicz is 42 jaar oud. De tweetalige Koplowicz is gemeenteraadslid van de PVDA in Vorst. Na haar kunststudie werkte ze 15 jaar als zelfstandig artieste en in de communicatiesector. Als moeder van een kind met een beperking zal ze zich blijven inzetten voor een inclusieve samenleving.

Jean-Pierre Kerkhofs is 55 jaar oud. Hij is leerkracht natuurkunde en was tot voor kort voorzitter van het Franstalige ACV-onderwijs Brussel zijn. Hij is tevens voorzitter en oprichter van de OVDS (Oproep voor een democratische school). Hij zal zijn strijd tegen sociale ongelijkheid in ons onderwijs in het Parlement voortzetten en zal zetelen in de Federatie Wallonië-Brussel.

Elisa Groppi is 34 jaar oud, onderwijzeres en actief bij ACOD-onderwijs. Ze zet zich in voor de bestrijding van de ongelijkheid in het onderwijs en voor betere werkomstandigheden. De Schaarbeekse Groppi was actief bij Teachers for Climate vanuit haar bezorgdheid rond het klimaat. Haar inzet voor een onderwijs met gelijke kansen begon in de studentenraad van haar hogeschool en gaat onverminderd door.

Petya Obolensky is 37 jaar oud en werkt al jaren als maatschappelijk werker. Zijn prioriteit is de strijd tegen racisme en discriminatie. Hij is een van de drijvende krachten achter de nationale manifestatie tegen racisme en heeft samen met de PVDA de Samira-Cécile-campagne geleid om discriminatie bij aanwervingen aan de kaak te stellen en om maatregelen, zoals proactieve praktijktesten, op te leggen die zulke discriminaties bestrijden.

Luc Vancauwenwenberge is 62 jaar oud en is eerste plaatsvervanger. Hij vervangt Ahmad Haagiloee die beslist heeft niet te zetelen. Luc, ambtenaar van het Ministerie van Financiën, is  al vele jaren vakbondsvertegenwoordiger. Sinds 2018 is hij ook gemeenteraadslid van PVDA in Molenbeek, een gemeente waar hij en de PVDA zich ingezet hebben om de samenwerking met G4S, een bedrijf dat actief is in de bezette Palestijnse gebieden, en de gemeente Molenbeek op te heffen.

Caroline De Bock is 26 jaar oud en is gemeenteraadslid van de PVDA in Elsene. Zij is onderwijzeres en legt de laatste hand aan een master in genderstudies. Als voorzitster van COMAC (de jeugdbeweging van de PVDA) aan de ULB, nam ze ook deel aan de bezetting van La Plaine om zich te verzetten tegen de uitverkoop van de groenvoorzieningen aan private projectontwikkelaars.

Leila Lahssani is 32 jaar oud en is gemeenteraadslid van de PVDA in Schaarbeek. Deze advocate en jonge moeder is gespecialiseerd in stakingsrecht en zet zich al jaren in tegen sociale dumping en genderongelijkheid. Ze was ook de woordvoerster van het platform "Trump not welcome" dat actie voerde tegen het bezoek van Donald Trump aan België.  

En dan is er Jan Busselen.

Een eerste PVDA-verkozene voor het VGC-kiescollege 

Jan Busselen is 40 jaar oud, vader van twee kinderen en muzikant van opleiding.  Hij was jaren actief bij burgerbewegingen zoals "Hart Boven Hard" of het "Platform tegen haat en terreur". Hij zal als elfde PVDA-verkozene deel uit maken van de tweetalige fractie van de PVDA die klaar staat om de eed af te leggen in het Brusselse parlement. Françoise De Smedt is zeer verheugd en benadrukt dat de enige tweetalige partij van het land nu ook een tweetalige fractie in Brussel zal hebben. "We zijn erg blij dat Jan Busselen die aan de Nederlandstalige kant verkozen is, samen met ons in de fractie zal zetelen. Hiermee zetten we in op dat wat ons verenigt, namelijk het gevecht voor betaalbaar wonen, goed openbaar vervoer en tweetalige scholen. Tegelijkertijd versterken we die politieke krachten die tegen de opkomst van communautaire en regionalistische tendenzen willen ingaan en die spijtig genoeg ook in Brussel aanwezig zijn.”  

 

Ahmad: "Ik was kandidaat op de 53e plaats om de PVDA-lijst te ondersteunen. Ik heb besloten niet te zetelen. Gelukkig is de partij een collectief en ik ben erg blij dat Luc ermee heeft ingestemd mij te vervangen. Ik ken hem persoonlijk en ik ben ervan overtuigd dat hij samen met het hele team goed werk zal verrichten. Zijn ervaring in de openbare dienst zal een grote aanwinst zijn. »

 

 

 

 

 

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data