Skip to content

De arbeiders van Net Brussel zijn trots op hun essentiële werk maar aan het eind van hun krachten...

De arbeiders van Net Brussel zijn trots op hun essentiële werk maar aan het eind van hun krachten...

Sinds het begin van de coronaviruscrisis voelen de werknemers van Net Brussel zich niet gesteund in hun werk en velen zijn bang om te gaan werken. Dat leidde afgelopen vrijdag tot een stakingsaanzegging. In zo'n essentiële sector als deze getuigt een dergelijke actie van een zeer diep gevoel van woede. 
Een terugblik met een paar arbeiders op de situatie van de afgelopen weken. 

"Ik ben trots op mijn werk en ik weet hoe essentieel het is, vooral nu,"zegt Boubacar, een vakbondsafgevaardigde. Maar nu zijn de arbeiders echt beuwat er aan de hand is". Enhij voegt eraan toe: "De situatie dreigt te ontploffen...

Gebrek aan beschermende uitrusting en extra werklast

"We hebben geen maskers en geen desinfecterendegel, en ondanks de beloften ontvangen we niets", klaagt Anwar, dievuilniszakken in de opslagplaats Triomphe . "Sinds het begin van de inperking zijn er enkele maatregelen genomen, maar die zijn verre van voldoende. Zo zijn we van vier werknemers per vrachtwagen naar drie gegaan en mogen we maar twee ritten maken in plaats van drie, met het idee dat we zo eerder naar huis gaan en niet te veel collega's aan het eind van de dag hoeven te ontmoeten. Het probleem is dat we evenveel gewicht moeten ophalen terwijl we met minder per vrachtwagen zijn.
Er zijn ook een paar emmers en zeep aangekomen, maar de arbeiders hebben vooral individuele potjes gel nodig.
In de opslagplaatsen zijn de uurroosters onvoldoende op elkaar afgesteld. De medewerkers komen nog steeds met te veel tegelijk aan, waardoor het onmogelijk is om de regels van het sociaal afstand houden te respecteren.

Geen specifieke informatie voor werknemers

Jori voegt hieraan toe: "Ik haal papier en karton op en weet helemaal niet hoelang het virus op papier en karton blijft leven. Ik moet dat zelf op het internet opzoeken.
Een collega vult aan: "Bij ons nemen we na het werk een douche, en er zijn geenregels of specifieke informatie over het verspreidingsrisico. We moeten alles zelf raden. Dit alles veroorzaakt stress."

Het gevoel in de steek te worden gelaten

"Het hele management van de zetel in Broqueville is aan het telewerken. Weworden aan ons lot overgelaten. Mijn chef vertelde me dat als ik bang was, ik mij maar ziekmoest melden. Maar als je ziek bent, krijg je geen premies meer en lijd je dus een groot loonverlies. Ons werk wordt niet erkend, terwijl we aan de slag blijven en ons werk belangrijk voor de gemeenschap is."

De geïnterviewdewerknemers zeggen dat deze situatie al sinds de eerste dag aan de gang is en permanente nervositeit veroorzaakt. "Velen zijn bang om te komen werken en velen zijn ziek geworden." Een situatie die niet kan blijven duren en verklaart waarom er eenstaking is aangezegd.

De PVDA steunt de werknemers van Net Brussel en zal er bij de regering op aandringen om:

  • maskers, desinfecterende gel en correcte informatie aan de werknemers te geven,
  • de chauffeurs en ophalers die nog met z'n drieën in de vrachtwagens zitten een masker te geven om het risico op besmetting te verkleinen,
  • glijdende uurroosters in te voeren om de social distancing in de opslagplaatsen te garanderen,
  • de werknemers die in een essentiële sector werken een premie toe te kennen.
debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data