Skip to content

Brussels parlement: PVDA voert wijzigingen door en vervrouwelijkt zijn ploeg

De PVDA voert wijzigingen door : Françoise De Smedt, eerste opvolgster op de PVDA-lijst, wordt vanaf december afgevaardigde in het Brussels parlement. Zij vervangt Michael Verbauwhede, die op zijn beurt de media en de studiedienst van de PVDA gaat versterken. De nieuwe afgevaardigde, 43 jaar en moeder van twee kinderen, is natuurkundige van opleiding en werkte jarenlang in de ziekenhuissector.

Françoise De Smedt : « Ik heb 15 jaar in een ziekenhuis gewerkt en kon zelf zien belastend dit werk was voor de gezondheid van het personeel. Verpleegsters doen werken tot hun 67 jaar bijvoorbeeld, het is onverantwoord. » vind de opvolgster. « De job is fysisch zeer zwaar en belastend en daar heb je de flexibele werkuren bovenop. Deze realiteit heeft mij altijd verontwaardigd, het zette mij aan om me sociaal en politiek te engageren. »

Het toekomstig parlementlid van de PVDA heeft ook een lang traject als militante achter de rug. Françoise De Smedt : « Ik ben al meer dan 20 jaar actief op het terrein met mensen om de samenleving te veranderen. Het is helemaal niet nieuw voor mij. Ik was er bij in de strijd tegen de hoge huurprijzen in het Brussels gewest. » Samen met Mathilde El Bakri, verkozene in het Brussels parlement en nieuw gemeenteraadslid in de Brusselse gemeenteraad, leide De Smedt een PVDA-campagne voor de invoering van afdwingbare indicatieve huurprijzen. « En ik ga dit gevecht zeker verderzetten in het parlement. Ik zie teveel mensen zoeken naar een betaalbare woning. Te veel Brusselse families leven in te kleine appartementen en betalen zich blauw. Dat maakt me kwaad. » gaat de linkse politica verder.

« Ik ben ook heel blij dat er een vrouw bijkomt in het parlement. Het gevecht voor gelijke rechten tussen man en vrouw ligt mij nauw aan het hart. Veel vrouwen in onze stad zetten zich in voor betere levensomstandigheden, voor hen en voor hun kinderen. Zij zijn vaak het eerste slachtoffer van de besparingen in de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen. Het tekort aan crèches en aan kinderopvang heeft een directe weerslag op hen. Vaak zijn ze tewerk gesteld in slecht betaalde sectoren en gaat het om flexibele jobs. Ik wil de woordvoerster zijn van deze vrouwen, die men nooit hoort en die hun lot in eigen handen willlen nemen om de maatschappij te veranderen. »

Michael Verbauwhede, werd gevraagd om nieuwe taken op te nemen bij de PVDA. Hij wordt hoofdredacteur van het bimestrieel magazine Solidair en gaat de studiedienst van de PVDA versterken. Michael Verbauwhede: « De PVDA groeit, evenals onze invloed. Wij moeten dan ook kwaliteitsvolle media ontwikkelen, die onze duizenden leden en tientallen duizenden sympathisanten bereiken. Ons magazine Solidair is een goudmijn aan dossiers ten gronde. »

« En ik ben ook blij mijn plaats in het Brussels parlement af te kunnen staan aan een vrouw. Ik ben er fier op dat de PVDA haar ploegen vervrouwelijkt. » sluit Verbauwhede af.

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data