Skip to content

"Niets kan een verenigde en vastbesloten klasse stoppen"

Speech van Dirk De Block, voorzitter van PVDA van het Brussels Gewest en Waals-Brabant, voor de 1 mei.

Vrienden, kameraden, de werkers en werksters vieren vandaag hun strijdbewegingen en overwinningen in de hele wereld.

Vrienden, kameraden, vandaag manifesteren wij voor nieuwe sociale eisen; Noodzakelijke eisen tegen een elite die meer bezit dan wij allemaal samen, maar die nog vindt dat wij teveel verdienen. Eisen tegen deze traditionele partijen die terugplooien op hun logica en deze politici die zichzelf vergoedingen toekennen van duizenden euro voor een vergadering van een kwartier, maar die ons verplichten steeds meer te werken , met hun wet Peeters en het pensioen op 67. Eisen tegen deze kapitalistische logica die de werkers naar ziekte en burn-out drijft. Een logica die de planeet uitput.

Maar ik ga jullie één ding zeggen: het is de kapitalistische logica die in burn out zit. En wij zijn niet de enigen die daar zo over denken. 8 op 10 Belgen denkt dat deze kapitalistische logica op het einde zit. Het is aan ons om deze logica om te draaien, aan ons om het systeem te veranderen. Eerst de mensen niet de winst!

Neen, dit systeem is geen noodlot. Wij zijn de grote meerderheid. Onze kracht is de eenheid. De elite weet dat en vreest boven alles onze eenheid. Zij tracht ons te verdelen, op basis van onze vakbondskleur, op basis van de taal die wij spreken, op basis van onze afkomst en onze cultuur. Zij wil ons hun oorlogslogica doen aanpraten. Maar als wij het Kanaal willen oversteken om te marcheren van Molenbeek tot Brussel, dan doen wij dat arm in arm, samen zijn we sterk. Zoals Marx het schreef hier in Brussel: “Proletariërs, aller landen, verenigd u”. Want niets kan een verenigde en een vastbesloten klasse stoppen!

Deze eerste mei is een eerste mei van de hoop. Laten we de draad opnemen van de sociale strijd die hier meer dan 130 jaar geleden in Molenbeek begonnen is, waar de eerste 1 meistaking werd uitgeroepen in 1890.

Laten we hulde brengen aan de vorige generaties van werkers, syndicale militanten, socialisten en communisten die niet gestopt zijn toen een elite hen zei dat hun eisen dromen waren, onmogelijk, niet realiseerbaar,..

Voor hun strijd voor de 8urendag, de sociale zekerheid, het minimumloon waren honderden en duizenden manifestaties en stakingen nodig, maar zij hebben gewonnen.

Zij organiseerden zich in culturele clubs en sportclubs, in ziekenfondsen en vakbonden, in een politieke partij.

Zij begonnen met 10 of 100 in hun fabriek. De eerste nationale vakbond verzamelde nauwelijks enkele duizenden mensen. Nee, het was niet op één nacht geklonken. Bij de eerste vergaderingen in 1885 hier de Pradozaal, moesten ze zich nog verstoppen om arrestaties te vermijden. Zij moesten het recht op organisatie en algemeen stemrecht afdwingen. Zij moesten die rechten verdedigen tegen het fascisme tijdens de tweede wereldoorlog. Hun strijd nam 30 tot 60 jaar in beslag. Maar zij hebben het gedaan. Want niets kan een verenigde en vastbesloten klasse stoppen.

Kameraden, links is terug! Hier en elders. Een ambitieus links, vol overtuiging en dat verder wil gaan voor een meer rechtvaardige, democratische, ecologische en sociale samenleving. Waar de werkers tijd hebben om uit te blazen, om te profiteren van het leven, lief te hebben, te zingen, tijd door te brengen met de kinderen,… aar de rijkdommen , gecreëerd door de werkers worden geïnvesteerd in onze jongeren, in kwaliteitsvolle, betaalbare woningen, in het onderzoek naar hernieuwbare energie en in openbare diensten die opvoeden, zorgen en genezen i plaats van in oorlogsmachines die verwonden, vernietigen en doden.

Links is terug. Laten we dan profiteren van deze eerste mei om aan de volgende generaties de fierheid over onze geschiedenis, over ons klasse door te geven. Zij die de wereld opbouwen, zijn ook in staat om een nieuwe wereld te creëren. Want niets kan een verenigde en vastbesloten klasse stoppen.

debug info: this is the footer for domain gewestbrussel
debug info: this is the footer for domain for existing data