Skip to content

5000 mondmaskers voor onze helden

5000 mondmaskers voor onze helden

In tijden van crisis is solidariteit het sterkst. Help ons onze alledaagse helden te beschermen. Veel werknemers blijven voor onze overheidsdiensten zorgen. Ze vervoeren ons elke dag, bezorgen onze post, enz. Ze nemen het risico het virus op te lopen, maar ook te verspreiden. Veel werknemers zijn bang. Ze missen bescherming. De PVDA stelde reeds drie noodmaatregelen voor, maar zal nu ook een Brusselse campagne lanceren voor het maken en verspreiden van 5000 mondmaskers.

 

« Ze zorgen voor ons, wij zorgen ook voor hen. »

In de strijd voor de bescherming van de werkende mensen, stelde PVDA reeds drie noodmaatregelen voor: de productie van mondmaskers opleggen aan bedrijven die hun productie kunnen heroriënteren ; de mondmaskers reserveren uitsluitend voor de overheidsdiensten ; de voorraad mondmaskers opvragen bij handelaren en speculanten.(1)

Maar de crisis gaat nog even duren en we kunnen niet langer wachten. De PVDA vraagt solidariteit om mondmaskers te maken. Inschrijven om deel te nemen aan de campagne kan je hier: https://gewestbrussel.pvda.be/5000_maskers

De zelfgemaakte maskers vervangen niet de sanitaire maatregelen die vandaag in acht moeten worden genomen (handen wassen, fysieke afstand...) en ze vervangen geenszins de professionele mondmaskers waar iedereen recht op zou hebben. Aan de andere kant zijn de werkende mensen in de publieke sector dagelijks in contact met hun collega’s en met de gebruikers van die diensten. De zelfgemaakte mondmaskers zullen de mensen in hun omgeving beschermen en zo de verspreiding van het virus stoppen. Youssef Handichi, Brussels parlementslid voor PVDA en voormalig buschauffeur bij de MIVB werd gecontacteerd door verschillende ex-collega’s. 'Ik word zo kwaad als ik hen hoor. Ze vertellen me dat ze zonder bescherming naar hun werk gaan. Ze hebben het gevoel aan hun lot overgelaten te worden. Ze krijgen een brok in de keel bij het idee om onbeschermd te gaan werken en hun familie of reizigers te besmetten. Zij zorgen voor ons, laat ons ook voor hen zorgen.' Laten we voor onze alledaagse helden zorgen door ze de bescherming te bieden die ze nodig hebben.

Om de werknemers een kwaliteitsmondmasker aan te bieden, respecteren wij nauwgezet de instructies van de FOD Volksgezondheid (2) voor het maken van de maskers. Uit katoen of polyester zijn ze genaaid met een zak waarin een koffiefilter of wegwerp papieren handdoekjes regelmatig worden vervangen. In elke productiefase worden hygiënemaatregelen gerespecteerd voor de gezondheid van de vrijwilligers. De mondmaskers worden nog een laatste keer gesteriliseerd voordat ze aan de werknemers worden gegeven. Elke vrijwilliger krijgt thuis kits om de maskers te naaien. Al het materiaal wordt dankzij jullie donaties aan vrijwilligers bezorgd.

Het is dankzij jou en de kracht van het collectief dat we deze doel van 5000 mondmaskers kunnen bereiken. Weet je hoe je een naaimachine moet gebruiken ? Kunt u het materiaal met uw auto of fiets afleveren in Brussel of Waals-Brabant ? U weet niet hoe u moet naaien en hebt geen vervoermiddel, maar wilt toch bijdragen ? Uw donaties om deze campagne te financieren zijn welkom ! Schrijf je hier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

(1) https://www.pvda.be/pvda_stelt_voor_om_voorraden_mondmaskers_op_te_vorderen

(2) https://maakjemondmasker.be/