Afgelopen woensdag voerde PVDA Brussel actie voor de kantoren van de Brusselse minister van Netheid Alain Maron (Ecolo). De linkse partij lanceerde een campagne en een petitie om 2 ophalingen van witte en oranje vuilniszakken per week te verkrijgen in het hele Brusselse Gewest.

Bruno Bauwens, PVDA-volksvertegenwoordiger in het Brussels parlement, geeft toelichting: "Op dezelfde dag dat minister Alain Maron zijn clean.brussels-plan presenteert aan het Brussels parlement, stellen wij ons alternatief voor. Concreet wil Alain Maron de ophaling van witte vuilniszakken terugbrengen tot één ronde per week." Volgens de Brusselse volksvertegenwoordiger zal dit problemen opleveren: "Het is onmogelijk om je huishoudelijk en organisch afval een hele week te bewaren als je in een kleine flat woont zonder buitenruimte." "Mensen zullen moeten kiezen tussen een stinkende keuken of een andere oplossing vinden. Met andere woorden, we kunnen hierdoor meer sluikstort verwachten in de stad", vervolgt Bruno Bauwens.

De Brusselse volksvertegenwoordiger presenteerde voor het kantoor van de minister het PVDA-alternatief voor het plan van Maron: "Er is maar één manier om het sorteerbeleid te laten slagen en te zorgen voor een schone stad. Het moet toegankelijk zijn voor iedereen. De overgrote meerderheid van de mensen heeft geen tuin of balkon: bij hen moeten minimaal 2 witte en oranje zakken per week worden opgehaald. De PVDA-volksvertegenwoordiger put ook uit voorbeelden van grote Europese steden: "In sommige dichtbevolkte wijken in Barcelona komen de vuilnisophalers zelfs elke dag langs. We willen een systeem ontwikkelen met containers in de straten, zo mogelijk ondergronds, zoals in Amsterdam of Barcelona, waar mensen hun afval in kunnen gooien wanneer ze willen." "Zo hoef je niet meer te wachten op de juiste dag om je vuilnis buiten te zetten. Dit is een ambitieuze oplossing die Brussel echt schoner zal maken", vat de linkse volksvertegenwoordiger samen.

De aangekondigde afschaffing van de ophaalrondes leidt tot veel reacties op het terrein, zegt Bruno Bauwens: "We ontvangen veel getuigenissen van bezorgde mensen die niet weten hoe ze zich moeten redden als er minder vaak opgehaald wordt. De PVDA wil hun stem in het parlement laten horen, en hun boodschap aan laten komen bij Alain Maron. Daarom hebben we een petitie gelanceerd en zijn we van plan mensen in de wijken te ontmoeten om deze hervorming en ons alternatief te bespreken." Hij besluit: "Verschillende burgemeesters en zelfs sommige Brusselse regeringspartijen beginnen te luisteren naar de angsten van de mensen en bekritiseren het clean.brussels-plan. Straks denken alleen Ecolo en Alain Maron nog dat iedereen in Brussel een grote tuin heeft."

Lees hier het alternatief van de PVDA voor een schonere stad