Gaat het Brusselse Parlement een einde maken aan de economische zendingen naar Israël?

Donderdag 21 mei om 14u staat een voorstel tot resolutie van PVDA-volksvertegenwoordiger Claire Geraets op de agenda van het Brusselse parlement. De resolutie eist de stopzetting van economische zendingen naar Israël.

Ter herinnering: de regio’s sturen geregeld economische zendingen naar Israël en beschikken er ook over commerciële attachés bij de Belgische ambassade. “Deze zendingen betekenen een directe en indirecte steun aan het in stand houden en de ontwikkeling van de illegale bezettingspolitiek van Israël” legt volksvertegenwoordiger Claire Geraets uit. “Zoals vorige zomer nog bleek tijdens de operatie “grensbescherming” tegen Gaza gaat het hier om een criminele politiek. Vandaar dat we eenvoudigweg de stopzetting vragen van die zendingen.” 

Het resolutievoorstel van de PVDA werd neergelegd onmiddellijk na de Israëlische aanval op Gaza tijdens de zomer van 2014, oorlog die het leven kostte aan 2200 bewoners van Gaza waaronder minstens 480 kinderen jonger dan 17 jaar. ‘Terwijl Israël zich schuldig maakte aan oorlogsmisdaden in de Gazastrook, hebben de regionale commerciële attachés die aanwezig zijn in Tel-Aviv, betaald met overheidsgeld, uitvoerig oorlogspropaganda van Israël verspreid gedurende de hele periode van de aanval” gaat volksvertegenwoordiger Claire Geraets verder.

De PVDA voelt zich gesterkt in haar standpunt door het recente rapport van de Israëlische organisatie “Breaking the Silence” met getuigenissen van Israëlische soldaten over het bewust onder vuur nemen van burgers en willekeurige vernielingen van huizen. Ook de oproep tot boycot van 250 Belgische academici, gepubliceerd op 15 mei, herneemt dezelfde onderliggende argumenten.

In augustus 2014 lanceerde de PVDA een petitie om de economische zending en elke andere zending naar Israël in december 2014 stop te zetten zo lang deze staat het internationaal recht niet respecteert. De meer dan 11.000 verzamelde handtekeningen en de verschillende steunbetogingen brachten de Brusselse regering ertoe de economische zending, voorzien voor december 2014, uit te stellen.

“We vragen nu een klaar standpunt van het Brussels Parlement en we eisen de stopzetting van alle economische zendingen naar Israël en ook de sluiting van de commerciële kantoren in Tel-Aviv zo lang deze staat het internationaal recht en de VN-resoluties niet respecteert. De Brusselse regio kan niet langer steun geven - onder welke vorm dan ook - aan de misdadige politiek van Israël. Men moet Israël dwingen het embargo en de moorddadige aanvallen tegen Gaza te stoppen, zich te schikken naar het internationaal recht en de bezetting te stoppen” besluit Claire Geraets.

De volledige tekst van het resolutievoorstel van de PVDA staat hier.