De Brusselse regering herdenkt de Israëlische oorlog tegen Gaza met een economische zending naar Israël

In navolging van de interpellatie van volksvertegenwoordiger Claire Geraets (PVDA*PTB) bevestigt Cécile Jodogne, Staatssecretaris van het Brussels Gewest, een tripartite economische zending (met de drie Gewesten) naar Israël. De zending is gepland voor december 2015.
Voor de Brusselse meerderheid (PS-CDH-FDF-OpenVLD-CD&V-SPa) blijft de centrale vraag of Israël een 'bloeiende markt' is en of die 'interessant' is voor Brussel. Volgens de Staatssecretaris zijn dat de objectieve elementen.

Het UNO-rapport over de moorddadige operatie 'protective edge' die door Israël werd gevoerd tijdens de zomer van 2014 blijkt niet te behoren tot de objectieve elementen die de Brusselse regering mee in overweging neemt.

Ter herinnering: Het UNO-rapport meldde 2.104 gedode Gazaouis, waaronder 480 kinderen onder de 17 jaar, tegen de 11.100 gewonde mensen en meer dan 10.000 vernietigde huizen, waardoor meer dan 65.000 mensen dakloos werden. Cécile Jodogne verduidelijkt dat dit "het kader van de Belgische en Europese standpunten" niet in vraag stelt.

De verschillende Gewesten, waaronder het Brusselse, beschikken over handelsattachés in Tel-Aviv. Deze zijn officieel belast met de ontwikkeling van de uitvoer naar de Israëlische Staat en de promotie van de Israëlische markt naar onze bedrijven toe.

De PVDA-PTB startte in augustus 2014 een petitie op voor de annulatie van de economische zending van december 2014 en elke andere zending naar Israël zolang deze Staat het internationaal recht niet naleeft. 11.000 handtekeningen en verschillende betogingen zorgden ervoor dat de Brusselse regering de economische zending van december 2014 'uitstelde'.

Claire Geraets is verontwaardigd: "Het Brussels Gewest mag op geen enkele manier verdere steun verlenen aan het criminele beleid van de Israëlische Staat. De PVDA*PTB verzet zich tegen deze nieuwe economische zending. Dankzij de mobilisatie hielden we de vorige zending van december 2014 tegen. Laten we de druk opvoeren om de zending van december 2015 te stoppen."

Perscontact

Claire Geraets
0499/19.94.08

claire.geraets@gmail.com