Video - Kilometerheffing : terugblik op een asociale saga

Sinds enkele jaren komt het project van een kilometerheffing (ook wel "stadstol" of "smartmove" genoemd) weer ter sprake in Brussel. Toelichting over de achtergrond van deze asociale saga.

Video - De PVDA met go-carts voor het kabinet van Elke Van den Brandt om de intrekking van de kilometerheffing te eisen

Afgelopen zondag 16 mei organiseerde de PVDA een go-cartparade tegen de kilometerheffing. Een stoet van ongeveer dertig go-carts reed langs de zetel van de PS en het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt om de intrekking van de kilometerheffing te eisen. De regering had beloofd dat de Brusselaars niet meer belasting zouden hoeven betalen dankzij het afschaffen van de verkeersbelasting. Maar uit een rapport van interfederale deskundigen blijkt dat de nieuwe belasting de Brusselse gezinnen ongeveer 50 miljoen meer zal kosten. De PVDA klaagt dat aan.

Kilometertaks : de PVDA vraagt het interfederaal technisch rapport openbaar te maken om er een debat over te kunnen voeren

Dit weekend meldde de pers dat de expertengroep van de verschillende entiteiten van het land zonet de laatste hand gelegd had aan zijn technisch rapport over de kilometerheffing. De PVDA dringt erop aan dat het document openbaar gemaakt wordt en dat er in de commissie een debat over plaatsvindt.

De PVDA lanceert haar campagne op het terrein tegen de kilometertaks: "we gaan door tot ze wordt ingetrokken"

Deze ochtend voerde de PVDA actie aan 5 inrijwegen van Brussel. Daarmee lanceerde de linkse partij haar campagne ‘Stop de kilometertaks’.

6 redenen waarom de Brusselse kilometertaks antisociaal en weinig efficiënt is

De Brusselse regering stelde haar nieuwe kilometertaks voor. De taks zou “slim” zijn en het fileprobleem helpen oplossen. Maar dat is verre van het geval. We zetten 6 redenen op een rijtje.

De Brusselse kilometertaks : een asociaal en ondoeltreffend voorstel

Deze donderdag 3 december 2020 stelt de Brusselse regering haar nieuwe kilometerheffing voor, de SmartMove. Iedereen is het erover eens dat er een oplossing moet worden gevonden voor de verkeersopstoppingen die Brussel verstikken. Voor de PVDA ligt die niet in nieuwe oneerlijke en asociale belastingen zoals de kilometerheffing die de werknemers doen betalen. Er is efficiënter en goedkoper openbaar vervoer nodig. De PS-Ecolo-Défi-meerderheid kiest voor een kilometerheffing die de werknemers zeer duur zullen doen betalen terwijl hen geen goed alternatief wordt geboden. De kilometerheffing is op de lange termijn niet erg doeltreffend om het autoverkeer in de stad te verminderen. En in tegenstelling tot wat sommigen ons willen doen geloven, is de kilometerheffing ook niet de magische oplossing voor een beter milieu.