Skip to content

Giovanni Bordonaro is de nieuwe voorzitter van de PVDA Brussels Gewest: "We zijn klaar om in 2024 deel uit te maken van de gemeentelijke meerderheden"

Aan het eind van het regionaal congres, een proces dat 6 maanden duurde, namen 200 afgevaardigden deel aan de verkiezing van een nieuwe regionale raad. Hierbij werd de nieuwe voorzitter van het gewest gekozen: Giovanni Bordonaro. Hij is 31 jaar oud, vader van een 3-jarige dochter en sinds 2018 eveneens fractievoorzitter van de PVDA in de gemeenteraad van Anderlecht. "Mijn engagement begon al veel eerder, in 2013. Ik was 22 jaar oud toen ik me ging inzetten voor de partij. Ik nam actief deel aan de opbouw van de partij in Anderlecht." Hij treedt toe tot de gewestelijke leiding na de verkiezingscampagne van 2018. Giovanni Bordonaro is van Italiaanse afkomst, zijn beide ouders zijn arbeiders en vakbondsafgevaardigden. "Betogingen zijn een gezinsuitje."

De rijkdom van de debatten tijdens het congres heeft duidelijk aangetoond dat de PVDA klaar is voor én zin heeft in 2024: "Onze partij groeit, we zijn een serieuze partij die met concrete oplossingen komt. We merken dat de verwachtingen in bepaalde wijken enorm zijn. Met onze 200 afgevaardigden zijn we het eens geworden: voor 2024 zijn we klaar om deel uit te maken van gemeentelijke meerderheden. We willen positieve ervaringen creëren: met de mensen samenwerken, een band smeden tussen het politieke leven en dat van burgers en verenigingen. Onze schepenen zullen op het terrein actief zijn, aan de zijde van de werkende klasse en de bewoners. Bij ons is er geen plaats voor elitair salonsocialisme. We willen investeren in volksbuurten, in diensten voor de bevolking. Vechten voor meer toegankelijke huisvesting, gratis onderwijs en een groter sport- en democratisch aanbod voor onze jeugd. De nieuwe voorzitter wil de afdelingen die reeds goed gevestigd zijn in verschillende volkswijken, zoals in Anderlecht, Molenbeek, Sint-Gillis, Brussel-Stad, Vorst en Schaarbeek, verder versterken, maar niet alleen: "We hebben ook afdelingen gelanceerd in Ukkel, Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe. Daarom willen we onze wortels verdiepen, maar ook uitbreiden in het hele gewest."

Daarnaast zet de PVDA haar belangrijke strijd voort, zoals die op het gebied van huisvesting. "We kunnen niet strijden tegen onzekerheid en voor meer koopkracht zonder het huisvestingsvraagstuk op te lossen. We moeten ambitieuze maatregelen nemen, zoals bindende huurprijsplafonds en een eis van 30% sociale woningen bij alle nieuwe particuliere woningbouwprojecten. We willen breken met de particuliere sector en ons verzetten tegen de betonbaronnen. We willen een stad die nog steeds bewoond kan worden door de kleine middenstand en de werkende klasse. Giovanni Bordonaro onderstreept ook het vermogen van de PVDA om de zaken in beweging te brengen: De overwinning om de kilometerheffing te stoppen, de druk om de indexering van de huren te beperken of het hele debat in het Brusselse parlement over onrechtmatige huurprijzen zijn hier goede voorbeelden van. Degenen die zeggen dat de PVDA alleen maar commentaar levert vanaf de zijlijn en zelf niet optreedt, zouden van toon moeten veranderen."

Een ander speerpunt van de PVDA in de hoofdstad is mobiliteit: "Brussel moet veranderen in een vlottere stad die ademt. We moeten deze verandering samen met de mensen doorvoeren, via grootschalige raadplegingen in de wijken, niet via zoomsessies met onbegrijpelijke powerpoints. Ik wil een stad waar het openbaar vervoer een efficiënte en aangename manier is om je te verplaatsen. Een stad waar jongeren die 's avonds uitgaan, of mensen die 's nachts werken, met het openbaar vervoer, via nachtroutes, thuis kunnen komen. Een stad waar werknemers die aan de rand van de stad wonen de hoofdstad snel kunnen bereiken, bijvoorbeeld via een GEN. Brussel loopt 50 jaar achter op het gebied van mobiliteit.